Selecteer een pagina

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bezoek aan bijzondere expositie keramiek in Deventer

7 augustus 2017 @ 13:30

maandag 7 augustus 2017 13.30 uur

Locatie: Brink 16, Deventer, Ongeveer 10 minuten lopen van het station. Eventueel met centrum bus naar de Brink.

Prijs: 7,00 Euro inclusief begeleider en gids.

Opgave: Marianne Poppenk.

Beperkt aantal geleidehonden toegestaan.

Zorgen voor eigen begeleiding.

Contact Rob de Vries, Info@kunstaanz.nl

KunstaanZ Deventer heeft met Pablo! een zeer bijzondere expositie in huis gehaald. Het is een overzichtstentoonstelling van het werk van de Spaans/Nederlandse keramist Pablo Rueda Lara.

Deze Pablo is in 1945 in Spanje (Andalusië) geboren. Op jonge leeftijd moest hij schapen en geiten hoeden. In grote eenzaamheid. Met niemand kon hij over zijn ideeën en gevoelens praten. Hij voelde zich aangetrokken tot een jongen uit zijn dorp. Een brief aan die jongen ging in het dorp van hand tot hand en kwam ook bij de Spaanse politie, de Guardia Civil, die zijn vader kwam onderhouden over de seksuele geaardheid van zijn zoon. Want homoseksualiteit was toen in Spanje verboden. Pablo ontvluchtte zijn omgeving door de opleiding tot priester te beginnen. Dan hoefde hij in ieder geval niet te trouwen. Na een jaar mocht hij niet meer op het seminarie terugkomen. Zonder opgaaf van redenen. In Madrid vond hij een baantje en ontmoette daar Nederlanders waarmee hij bevriend raakte. Een vakantie op hun uitnodiging van twee weken aan Nederland liep uit tot een verblijf van ruim twintig jaar.

In Rotterdam volgde hij een opleiding aan de kunstacademie. En specialiseerde zich in het werken met klei. In keramische beelden legde hij zijn jeugdemoties vast. Ik ken de kerk van binnen, zei hij, en ik heb nog een appeltje met ze te schillen. Zo ook met de politie, de Guardia Civil.

Daarnaast specialiseerde hij zich in stofuitdrukking met klei. Hij maakte linnen, houten, leren, kartonnen, emaillen, bronzen, en marmeren beelden en voorwerpen van klei – keramiek – die niet van echt te onderscheiden zijn.

Veel bezoekers willen even voelen of het écht wel keramiek is. Maar dat mogen ze niet.

Speciaal voor jullie wordt er een uitzondering gemaakt. Op 7 augustus krijgen jullie de gelegenheid om de beelden te voelen. Kleine keramische voorwerpen zitten onder glazen kappen die er niet afgetild kunnen worden, maar alle grotere beelden met de verschillende structuren kunnen gevoeld worden.

Eddy Baris Cohen, die de partner van Pablo was, is daarbij aanwezig. Hij zal jullie begeleiden en over de beelden vertellen. En over het leven van Pablo die helaas op 48-jarige leeftijd is overleden aan een hartstilstand. In die korte tijd heeft hij ruim vijfhonderd beelden gemaakt. Ook bijzonder is dat de drie-en-tachtig beelden uit particulier bezit komen.

Stichting KunstaanZ Deventer

KvK 08203426 |

Rekening NL 19 RABO 0150 8052 25

Gegevens

Datum:
7 augustus 2017
Tijd:
13:30
Share This