Selecteer een pagina

Het thema van de DKO-dag (Deeltijds KunstOnderwijs) van 2023 is Present.

Dit kan je interpreteren als aanwezig of als cadeautje. Wij kregen in de afdeling beeldhouwen, de opdracht hiervoor een vlag te maken. Deze zullen opgehangen worden in de binnenplaats van de academie.
Tonia met haar vlag.

Ik had onmiddellijk het idee om een veelkleurig vlag te maken van plastiek linten. Deze linten worden normaal opgehangen aan de voordeur. Doel is vliegen buiten te houden, terwijl je zelf nog binnen en buiten kan. Mijn oma had zo’n linten. Als kind heb ik hiermee leren vlechten, dit vond ik heel leuk.

De linten van de oorspronkelijke constructie zijn 200cm lang, de stok waaraan ze bevestigd zijn is 90cm. Ik knipte telkens 1  lint af op de helft, dus ongeveer 100cm. Dit weefde ik horizontaal tussen de verticale linten. Dit eerste lint komt dan tegen de stok te zitten. Het horizontale lint gaat op het eerste verticale lint, onder het tweede, boven het derde, … opletten dat je geen verticaal lint overslaat. Ik werk van links naar rechts.

De uiteinden van dit lint maak ik vast met nietjes aan het laatste verticale lint. Aan de linkerkant, waar ik begonnen ben, steekt er nu nog een stukje uit, wat aantrekken en afknippen en vastnieten aan het eerste verticale lint.

Nu het tweede lint afgeknipt op 100cm en weven tussen de verticale linten. Waar het vorige lint boven het verticale lint ligt, moet het volgende eronder en omgekeerd. Ik knip telkens slechts 1  lint. Je kan ze er eerst allemaal afknippen, maar dan verlies je makkelijk een lint, en is het kleurenpatroon misschien niet zo mooi. Omdat de linten heel gekleurd zijn, krijg je een veelkleurige lap.

Het begin ging vlot. Naar het einde toe merk ik dat er stilaan scheef gegaan wordt. Geen probleem. Dit was heel leuk om te doen, en ik kon het helemaal zelf. Alleen voor het kopen van het lintengordijn had ik hulp nodig.

De verticale linten worden dus stilaan bedekt met de horizontale. Alleen het laatste lint kon er niet meer bij. Het laatste geweven lint heb ik vastgeniet aan elk verticaal lint.

Het verstevigen van de vlag

Ik heb op verschillende plekken twee naaste linten aan elkaar geniet, en alle uiteinden gecontroleerd.

De eerste reacties van medestudenten zijn alvast positief, het is een heel kleurige vlag geworden.