Selecteer een pagina

Universiteit Antwerpen streeft naar een meer inclusieve tentoonstelling  van haar kunstcollectie, door o.a. een haptische interpretatie te maken van enkele kunstwerken. Je kan hier luisteren naar de verbale beschrijving en het kunstwerk betasten.

Museum ToScale bestaat uit meer dan 100 minimuseumzalen waar gerenommeerde Belgische kunstenaars hun werk tonen, van schilderijen tot hele installaties.

A touch of dance

Copyright Guy Kleinblatt

Het Open expertisecentrum, geleid door prof Nina Reviers, doet onderzoek naar mediatoegankelijkheid vnl. audiodescriptie van theater, film en dans.

Zij streven ernaar Museum ToScale meer inclusief te maken, o.m. enkele kunstwerken te voorzien van audiodescriptie, of een bijpassende soundscape. Het is niet mogelijk om de werken te betasten, omdat deze in vitrinekasten staan. Daarom werd er aan Nadja Naveau gevraagd in een open kast een interpretatie van haar eigen kunstwerk te maken.

 

Ik kreeg de vraag om een haptische interpretatie te maken van een van de verbaal beschreven werken. Ik koos het videowerk ‘Dance the world’ van Marie-Jo Lafontaine.

Omdat ik dit werk zelf niet kan zien, startte ik met de bestaande verbale beschrijving, en liet dit aanvullen door enkele andere beschrijvers. Ook de muziekstijlen flamenco, tango, derwisj en oriëntaals inspireerde me.

In een minimuseumzaal, een box van 100x60x60cm, creëerde ik een danszaal, met parketvloer en een spiegelwand. Hierin dansen meerdere figuren, vervaardigd uit verschillende materialen, hout, speksteen, jute en ceramiek.

Geertje De Ceuleneer maakte ook van dit werk een audiodescriptie. Je mag dit werk met zachtheid betasten. Vandaar de titel van het kunstwerk, ‘A touch of dance’.

Het museum is vrij toegankelijk op weekdagen tot 18 uur. Stadscampus, Rodestraat 14, 2000 Antwerpen

Meer info