Selecteer een pagina

Deze installatie van Tonia In den Kleef was te zien in de tentoonstelling van de academie Mortsel, in 2021. Deze vond plaats in Fort V  te Edegem.

Expo Edegem 2021 Expo Edegem 2021

Beschrijving van de installatie

Het gebouw ‘Bolwerk’ heeft zeer dikke muren, de kamers hebben een gewelfd plafond en kleine ramen.

De ruimte is vrij duister. De ramen zijn afgeplakt.

Met een paneel is een stuk van de ruimte afgebakend. Er staan drie witte sokkels, twee naast elkaar, de derde een beetje achterin. Op de twee sokkels staan vitrines, die mat gemaakt zijn, de ene matter dan de andere. Op de sokkel achterin liggen boekjes en een geluidsbox. Onder de minst matte vitrine ligt het beeld Arpie,  onder de andere vitrine staat het beeld  Reiger.

Omdat de vitrines  mat zijn, zie je geen details van de beelden.

Boven elke sokkel schijnt een spotlicht. Boven de vitrines is het licht gedimd.

Aan de muur hangt een zwart schilderij.

 

Enkele mensen, die vertrouwd zijn met het beschrijven van kunst, hebben iets geschreven over de twee kunstwerken die hier te zien zijn.

  • Philippe Van Cauteren, Algemeen en artistiek directeur , Museum S .M.A.K. Gent
  • Katrien De Tremerie, Museumgids, In de ban van schoonheid
  • Piet Devos (Kortrijk, 1983) is schrijver en vertaler. Als gevolg van een netvliesaandoening werd Piet op zijn vijfde volledig blind. Uit zijn werk spreekt vooral een sterke fascinatie voor de uiteenlopende manieren waarop mensen de wereld waarnemen.
  • Geertje De Ceuleneer, coördinator diversiteit op de VRT. Ze heeft veel ervaring met de wereld van blinden en slechtzienden en met audiodescriptie voor televisie. Nu zet ze haar eerste stappen in de audiodescriptie van tentoonstellingen.

Voor beide sculpturen heb ik een gedicht geschreven. Deze teksten zijn te beluisteren  in de expo, en te lezen in het boekje. Tonia aan het woord:

“Met deze installatie wil ik de bezoeker laten ervaren hoe je, als blinde kunstliefhebber, een bezoek beleeft van een klassieke tentoonstelling van beelden en schilderijen.

Van een schilderij zie ik enkel een donkere  rechthoek. Als een beeld onder een stolp staat, voel ik alleen deze stolp. Soms zie ik een vaag silhouet van het beeld. Over het algemeen mag je geen kunstwerken betasten. Door een goede verbale beschrijving van een kunstwerk komt dit pas tot leven voor mij. Door de beschrijving kan ik me in mijn hoofd een beeld vormen. Of dit innerlijke beeld klopt met het werkelijke is de vraag.”