Selecteer een pagina

Enkele maanden geleden bezochten we het Dr Guislain museum te Gent

Zoals altijd vroeg ik of ik kunstwerken mocht betasten. Dit mocht toen niet, maar men zei me dat, als ik vooraf mijn bezoek aankondig, er iemand van het museum zou meelopen en ik onder begeleiding dingen zou kunnen betasten.

 

Nu loopt nog enkele dagen de tentoonstelling van de psychiater Dirk De Wachter.  Een week geleden stuurde ik dus een mailtje; dezelfde dag kreeg ik al antwoord dat er een museummedewerker ons zou opwachten.

 

We werden verwelkomd door Christine en Saida. Zo kregen we een gratis gids

Er zijn kunstwerken te zien, gekozen door Dirk De Wachter, uit de collectie van Gentse musea, enkele galerieën en zijn eigen collectie Die iets te maken hebben met psychologische aspecten. Volgens hem is de maatschappij ziek, lijdt aan borderline.

 

Het beeld van Philip Aguirre mochten we betasten, de glazen stulp werd speciaal voor ons weggehaald. Een kunstwerk hing te hoog om te betasten. Men had voor een opstapje gezorgd, zodat we wel overal aan konden

Vijf poppen met lompen aan, dit zijn ook mensen, al zien ze er niet aantrekkelijk uit

 

Wat de gids niet deed, was de kunstwerken die we niet mochten betasten, verbaal beschrijven. De mensen van het museum hebben nog geen ervaring met wittestokkers maar staan er wel voor open. Ik beloofde feed back te geven.

 

Ik denk eraan om in het voorjaar een rondleiding te organiseren in de vaste collectie van het Guislain museum. Hier zie je de oude kijk op psychische ziekten en de remedies. Ook boeiend!

 

www.museumdrguislain.be