Selecteer een pagina

Bart Van Peer vindt je ergens in een museumzaal van het KMSK Antwerpen, in een makkelijke zetel. Je kan naast hem gaan zitten en met hem in dialoog gaan over jouw beleving van een kunstwerk. Omdat hij blind is, vraagt hij jou om het werk te beschrijven. Hij vraagt je wat je zoal ziet: vormen, kleuren, de grootte… Maar hij is ook nieuwsgierig of de kunstenaar volgens jou iets wil vertellen. zoals: “Roept dit werk herinneringen bij je op?” Of: “Als je zelf in het werk zou kunnen stappen, op welke plaats zou je dan willen staan, of wie zou je dan willen zijn?”. Dat levert boeiende gespreksstof op.

‘Uit onderzoek blijkt dat men gemiddeld 28 seconden voor een kunstwerk blijft staan. “Anders kijken en meer zien” betekent onder andere dat je de tijd neemt om een werk echt in je op te nemen. Door vragen te stellen gaan mensen al snel dingen opmerken die ze voordien niet zagen. Maar ook door in gesprek te gaan met iemand die het werk niet kan zien ontstaat er weer een andere manier van kijken. Je gaat dan opnieuw kijken en wordt uitgedaagd om te zoeken naar een geschikte verwoording: hoe leg je een beeld, penseelstreek of kleur uit aan iemand die niet kan zien? Intussen kan Bart zijn verbeelding laten werken. Zo wordt het gesprek een win-win voor iedereen.

Bart Van Peer is sinds 1992 een loyale werknemer van het KMSKA. Als receptionist bemande hij de onthaalbalie, in digitale tijden niet meer evident. Bij zijn nieuwe functie als ‘Radio Bart’ komt zijn ervaring bij een lokale radio en het presenteren van poëzieavonden goed tot uiting.

Als je eens anders wil kijken naar kunst, is dit een aanrader!

Meer info:

YouTube filmpje:

Een uitgebreid artikel

Radio-Bart hosts Dennis en Marien Radio-Bart met Sanne De Block