Selecteer een pagina

 

Voortaan kunnen slechtzienden en slechthorenden op een toegankelijke manier een wandeling maken langs zes kunstwerken van The Crystal Ship. Concreet kunnen ze uitleg en informatie over de werken krijgen dankzij audiodescriptie en Vlaamse Gebarentaal. Het gaat om een proefproject en een primeur voor streetart in ons land. “Hiermee dragen wij bij aan de acties van De Warmste Week”, zegt schepen Hina Bhatti (Open Vld).

 

The Crystal Ship palmt Oostende al sinds 2016 in met razend knappe kunstwerken op tal van gevels in alle uithoeken van de stad. Meer dan zestig werken sieren de verschillende wijken. Alleen, die zijn voor bijvoorbeeld blinde of dove mensen niet toegankelijk. De stadsdiensten besloten om een project op te starten waarbij ook personen met een visuele en auditieve beperking de kunst kunnen ervaren als een ander. Vooralsnog werden zes kunstwerken uitgekozen om dankzij Vlaamse Gebarentaal en audiobeschrijving toe te lichten. Het gaat om de werken van Strook, Case Maclaim, Bosoletti, ROA, Ben Slow en Gaia. De route begint aan het toerismebureau op het Monacoplein en gaat door de Langestraat tot aan onder meer de Londenstraat en Achturenplein. Deelnemen is makkelijk en kan via www.oostende.be/crystalship. “De werken werden gekozen op basis van hun ligging”, legt schepen Bhatti uit. “Een route door de binnenstad maakt de wandeling haalbaar voor iedereen die minder mobiel is. We werkten dit initiatief uit samen met de Bijzondere Oostendenaars, zeg maar onze stadsambassadeurs waarmee we de hele samenleving willen sensibiliseren voor mensen met een beperking.” Christophe Hubrechsen is zo’n ‘BO’ en gaf advies bij het uitwerken van de audiodescriptie. “Door een klik op de knop krijg je een gedetailleerde beschrijving te horen van elk kunstwerk met duiding over zowel de kleuren, vormen en gebruikte materialen als betekenis. Eerlijk, zo zouden ze het overal moeten doen.”

 

“Ook voor ons”

 

Voor mensen met een auditieve beperking zijn filmpjes in VGT of Vlaamse Gebarentaal voorzien. “Vergis je niet, dit is een compleet eigen taal”, zegt Niels Dewulf, ook een Bijzondere Oostendenaar. “Nu kan ik eindelijk zelf wandelen tussen de werken en er alles over te weten komen. De filmpjes werken alvast goed.” Ook Axel Ryckaert is in z’n nopjes met het project. “The Crystal Ship spreekt iedereen van ons aan. Nu het toegankelijk is voor ons, kan dan ook iederéén van dit mooie project genieten.”

 

Primeur

 

Op een plannetje op de website staan de locaties van de werken en kan je ook te weten komen waar er een toegankelijk toilet of een parkeerplaats voor mensen met een handicap te vinden is. “Er zijn veel mogelijkheden om kunstbeleving te ontsluiten voor iedereen die hieraan anders niet kan deelnemen. Deze toegankelijke Crystal Ship-wandeling in het kader van De Warmste Week is een aanzet. Samen met Toerisme Oostende bekijken we om nog meer mogelijk te maken en dit ook duidelijk in het straatbeeld te brengen”, zegt schepen Bhatti. Zo wordt er nagedacht over voelplaten met braille en meer kunstwerken op te nemen in de route. In bijvoorbeeld Santiago in Chili, Jekaterinenburg in Rusland en Hengelo in Nederland zijn al zulke voelplaten aangebracht. “Al is dit project wel een primeur voor ons land”, weet Bjorn Van Poucke, curator van The Crystal Ship. “Streetart is een kunstvorm die dicht bij de mensen staat. Met dit project verlagen we nog meer drempels en betrekken we echt iedereen bij The Crystal Ship. Ik vind het een prima initiatief. De audiodescriptie leert je om oog te hebben voor alle details van een creatie. Niet alleen voor mensen met een beperking, maar ook voor andere doelgroepen kan dit een extraatje zijn om de werken nog bewuster te ontdekken.

 

Axel Ryckaert & TIMMY VAN ASSCHE

https://www.oostende.be/toegankelijke-crystal-ship-wandeling

 

Bron: Het Laatste Nieuws, Di. 22 Dec. 2020, Pagina 16