Selecteer een pagina

De pers staat er bol van. Na meer dan tien jaar opent het museum van Schone Kunsten Antwerpen weer haar deuren. De renovatie heeft veel langer geduurd dan gepland. Het ontdekken van asbest, andere leiding en lege geldbeugels hebben de planning erg vertraagd.

Het imposante gebouw, dat gebouwd werd in 1890, is rechthoekig, met binnenin een grote ruimte met een koepel. Ik vond het binnenvallende zonlicht in de zalen prachtig. Dit is nu spijtig genoeg niet meer zo.

Het binnenste van het museum is nu omgetoverd tot een deel van het museum, waar de moderne kunst is  ondergebracht. De vloer, muren en plafond zijn volledig wit. Toen de zalen nog leeg waren, gaf dit een hallucinant effect, alsof je in een virtuele ruimte liep. Deze illusie is nu minder, nu de kunstwerken hun plekje hebben ingenomen. Het weerspiegelen van de verlichting in de vloer, geeft je het idee dat er ook in de vloer verlichting is.

De oude kunst is te bewonderen in het oudere gedeelte, dat ook volledig gerestaureerd werd, tot het goud in de Rubenszaal toe.

Ingang

De ingang is nu links van de grote trappen gelegen, en dus toegankelijker. Opletten als je binnenkomt, zijn er direct twee trapjes naar beneden. Hier is de balie, vestiaire en toiletten. Er zijn liften, die redelijk traag zijn.

De museum app

Deze app is zeer handig om bij je bezoek te gebruiken en vooraf om de smaak te pakken te krijgen. Deze bevat zeer veel info over de kunstwerken.

Je kan een voorgestelde toer volgen, of vrij rondlopen en het nr van het kunstwerk waarvan je iets wil weten intikken.

Er zijn 50  kunstwerken verbaal beschreven., van de andere werken vind je een tekstje met meer info.

Per zaal kan je zien welke werken er een audiobeschrijving hebben.

Deze app heeft nog wat schoonheidsfoutjes maar is toch goed toegankelijk.

Tickets

Het museum is een bezoek zeker waard. Omdat iedereen een bezoek wil brengen, moeten tickets online gereserveerd worden. Dit heb ik nog niet uitgetest, omdat wij de eer hadden om uitgenodigd te worden. Dit heb ik verdiend door tester te zijn.

De vijftig verbale beschrijvingen heb ik geredigeerd, We hebben het lege gebouw getest op toegankelijkheid, ook Victoria, mijn geleidehond heeft haar mening gegeven. Ook de museum app moest getest op toegankelijkheid.