Selecteer een pagina

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Het geval van Beers. Meester of oplichter?

8 februari 2017 @ 11:00 - 17:00

Rondleiding: Het geval van Beers. Meester of oplichter?

het Stedelijk Museum Lier.

woensdag 8 februari

Het KMSKA laat mensen die weinig of geen visuele prikkels kunnen waarnemen, toch genieten van kunst.

Momenteel is het museum gesloten voor een grondige renovatie, maar de museumcollectie blijft dichtbij op verschillende locaties. Op die locaties bieden we bovendien geregeld rondleidingen voor blinden en slechtzienden aan. Zo organiseren we op woensdag 8 februari 2017 om 11.00 en om 14.00 een rondleiding voor blinden en slechtzienden in de expo Het geval van Beers. Meester of oplichter? in het Stedelijk Museum Lier.

Jan Van Beers (1852-1927) is de geschiedenis ingegaan als schilder van de Parijse beau monde. Zoals heel wat tijdgenoten trekt de hij na zijn opleiding aan de Antwerpse academie naar Parijs. Hij werkt er in het atelier van zijn landgenoot Alfred Stevens en schildert grote historische taferelen die op heel wat bijval kunnen rekenen. Van Beers maakt later bijna uitsluitend genretaferelen. Zijn verfijnde en hyperrealistische damesportretten zijn bijzonder geliefd bij de gegoede Parijse burgerij.

De succesvolle en turbulente kunstenaar schuwt de controverse niet en komt meerdere malen in opspraak. Hij wordt zelfs beschuldigd van fraude. Zo zou hij foto’s hebben nageschilderd en zelfs overschilderd. Het voorval wordt druk in de pers besproken en geeft aanleiding tot een proces dat Van Beers verliest. Dat de kunstenaar daadwerkelijk over een fotografische laag zou hebben geschilderd is evenwel nooit bewezen.

De tentoonstelling toont een selectie schilderijen en tekeningen uit het eclectische oeuvre van de kunstenaar, aangevuld met boeiend archiefmateriaal. Naast portretten en genrestukjes zijn er ook schilderijen te zien die gemaakt zijn naar foto’s. Naar aanleiding van de tentoonstelling liet het KMSKA een aantal doeken onderzoeken met de meest moderne technieken. Zo sluiten de resultaten van het materiaaltechnisch onderzoek het spannende verhaal van de meester of oplichter Jan Van Beers op wetenschappelijke manier af.

Tijdens de rondleiding zal de gids enkele kunstwerken in de tentoonstelling verbaal beschrijven volgens de richtlijnen van Art Education for the Blind.

Praktisch

  • Woensdag 8 februari 2017 om 11:00 en om 14:00 voor individuele bezoekers. Vooraf inschrijven is noodzakelijk.
  • Voor groepen of verenigingen is de gids beschikbaar op woensdag 1 maart, 26 april, 3 mei en 7 juni, eveneens om 11:00 en 14:00 of na overleg op aangepaste uren. Hiervoor kan men inschrijven tot 13 februari.
  • Locatie: Stedelijk Museum Lier, Florent Van Cauwenberghstraat 14, 2500 Lier
  • Prijs: gratis
  • Duur van de rondleiding: 1,5 uur
  • Maximaal 6 deelnemers en hun begeleiders
  • Assistentiehonden zijn toegelaten
  • Begeleiding van het station Antwerpen Centraal naar de tentoonstelling is mogelijk op aanvraag.

Info & reservatie
bart.vanpeer@kmska.be
T +32 (0)3 224 95 50

Gegevens

Datum:
8 februari 2017
Tijd:
11:00 - 17:00

Locatie

Stedelijk Museum Lier
Florent Van Cauwenberghstraat 14
Lier, 2500 België
+ Google Maps
Share This