Selecteer een pagina

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

In de navolging van Boeren-Breugel

20 april 2018 @ 14:00

 

Met het innoverend project Bruegel : Unseen Masterpieces verkondigen de K.M.S.K.B. al even het in memoriam van het overlijden van Pieter Bruegel de Oude 450 jaar geleden. In 2019 zal dit resulteren in de opening van het zogenaamde Bruegelhuis in de Brusselse Marollen, waar ook het epitaaf van de schilder in de Kapellekerk aan zijn graf herinnert. Het is niet te bewijzen dat Pieter Bruegel de Oude het huis uit 1540 zelf nog heeft bewoond. Dit is echter heel plausibel aangezien hij in het laatste decennium van zijn leven, twintig jaar na de bouw, in deze parochie leeft. Zijn achterkleinzoon, de schilder David III Teniers, heeft er zeker gewoond. Teniers heeft het grafepitaaf dat met een schilderij van Rubens is bekroond na afloop van de 80-jarige burgeroorlog in de Lage Landen gerestaureerd.

© Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel / foto : J. Geleyns / Ro scan

De verbinding tussen de schilderdynastieën Bruegel en Teniers verloopt via Pieters jongste zoon Jan, de Fluwelen-Bruegel, wiens dochter Anna huwt met David II Teniers. David Teniers de jongere, zoals hij ook wordt genoemd, heeft zijn faam bij het grotere publiek te danken aan het populaire genre van de boerentaferelen. Dit is hetgeen waaraan ook Pieter Bruegel de Oudere zijn bijnaam, den Boeren-Bruegel, heeft te danken. In het eerste kunstenaarslexicon uit de Lage Landen wordt verhaald hoe Bruegel zich zou verkleed hebben als boer om bij de volkskermissen en zelfs bij een boerenbruiloft te infiltreren om zo hun typische volkse natuur te kunnen bestuderen. Zijn schilderijen met taferelen uit het boerenleven zijn tot de meest populaire uit zijn oeuvre gaan behoren, doordat ze zowel door zijn oudste zoon, Pieter Bruegel de jongere, als door menig tijdgenoot tot in het ontelbare toe zijn gekopieerd.

Dit is ongetwijfeld ook de rede waarom de met schuldenlasten overladen David II Teniers het boerengenre is gaan exploiteren. Om zo snel geld te winnen door de grote markt die ervoor bestond bij de gegoede burgerklassen. De motieven van de in ronde dansende en plassende boeren blijven behouden, maar nemen stilistisch toch wel een verschoond karakter aan van bij de stamvader der Bruegeldynastie tot bij de jongste telg van de Teniers schilderfamilie. Die laatste betrekt niet alleen zijn overgrootvaders woning, maar wilt duidelijk ook diens nagedachtenis in ere houden, honderd jaar na zijn overlijden, een eeuw van verspreiding van boerentaferelen in de schilderkunst.

 

Op 20 april 2018 om 14h00 bent u van harte welkom om bij een aangepaste rondleiding van Museum op Maat voor blinden en slechtzienden aan te sluiten in een groep samengesteld uit individuele inschrijvingen.

Gegevens

Datum:
20 april 2018
Tijd:
14:00

Locatie

KMSK Brussel
Koningsplein 3
Brussel, België
+ Google Maps
Telefoon
02/508.33.33

Organisator

equinox
E-mail
equinoxe@fine-arts-museum.be
Share This