Selecteer een pagina

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Begeleid expobezoek ART BEATS, Belfiuscollectie, Brussel

27 mei 2023 @ 11:30

De Belfius Art Collection telt meer dan 4300 werken en is een samensmelting van de kunstverzamelingen van het Gemeentekrediet, Paribas Bank België en BACOB Bank. Zowel het Gemeentekrediet als Paribas België begonnen na de Tweede Wereldoorlog met het verzamelen van waardevolle kunstwerken uit het nationaal erfgoed om te vermijden dat ze naar het buitenland verdwenen. Het Gemeentekrediet legde van in het begin het accent op Belgische kunst vanaf 1860, terwijl Paribas Bank België kunst uit de 16de tot de 18de eeuw en moderne kunst kocht. BACOB Bank begon zijn verzameling in 1980 en legde zich uitsluitend toe op Belgische hedendaagse kunst. Vandaag bestrijkt de collectie werken uit bijna vijf eeuwen en onderscheiden we drie luiken: Vlaamse meesters, moderne kunst en hedendaagse kunst. Elk jaar is er een tijdelijke tentoonstelling, in de art gallery op de 32ste verdieping van de Rogiertoren, aan het Rogierplein.

De huidige tentoonstelling kreeg als titel ‘Art beats’. Belfius wil de collectie op een nieuwe manier laten spreken. Er werden werken van verschillende disciplines, uit diverse stromingen of kunststijlen, van uiteenlopende kunstenaars en van mannen en vrouwen geselecteerd. Het doel van deze nieuwe tentoonstelling is immers de kunstwerken met elkaar in dialoog te laten gaan. Klassieke meesters gaan in gesprek met hedendaagse artiesten. Nieuwe aanwinsten gaan in confrontatie met vaste waarden of creaties van vermaarde artiesten. Zowel beroemde werken als discrete pareltjes bezitten een opvallende energie, versterken elkaar en spreken de verschillende zintuigen van de toeschouwer aan. Daardoor kan de Belgische kunst op een verfrissende en nieuwe, unieke en tot nu toe ongeziene manier beleefd worden.  De belangrijkste of zeer fragiele werken zijn bij elkaar gebracht in de schatkamer.

De expo kreeg een opvallende, sfeervolle, kleurrijke scenografie. Er zijn her en der verrassende vergezichten; daarvoor alleen al is het de moeite om de art gallery te komen bezoeken. Een bezoek aan de nieuwe expo is dus ook een spektakelbeleving!

Geniet van Art Beats. Laat u overdonderen door de creaties van Pieter-Paul Rubens, René Magritte, Rik Wouters, Paul Delvaux, Léon Spilliaert, Jules Schmalzigaug, Théo Van Rysselberghe en James Ensor, tot Pierre Alechinsky, Sanam Khatibi, Michaël Borremans, Edit Dekyndt, Jan Vercruysse, Joris Van de Moortel, Jan Van Imschoot, Sophie Kuijken, Bendt Eyckermans en nog veel meer topartiesten.

Er zijn in 2023 3 rondleidingen voor blinden en slechtzienden gepland, in samenwerking met Machteld de Schrijver van vzw Culturama.

Praktisch

  • zaterdag 04 maart 2023, 11.30 u
  • zaterdag 27 mei, 11.30 u
  • zaterdag 10 juni 2023, 11.30 u

Drie  zaterdagen, in de late voormiddag (zodat personen die van ver moeten komen er met het openbaar vervoer geraken)

Adres

Belfius Art Gallery, Belfiustoren, Rogierplein 11, 1210 Brussel

Vlakbij station Brussel Noord

Aanmelden

machteld@culturamavzw.be OF
via telnr  0032 2/569 27 74  OF
op de website van Belfius – https://www.belfius.be, link Belfius Art Collection / Art Beats – Recent nieuws – Belfius

Belfius biedt het bezoek gratis aan maar vraagt aan de normale bezoekers een bijdrage van 5 euro te geven, ter ondersteuning van Rode Neuzen (bevorderen het mentaal en fysiek welbevinden van jongeren)) en Viva for Life (ten voordele van jonge kinderen en gezinnen die onder de armoededrempel leven).

James EnsorPhilip De AguireFernand KnopfRik Wouters

Gegevens

Datum:
27 mei 2023
Tijd:
11:30

Locatie

Belfius Art Gallery
Share This