Selecteer een pagina

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Magma Cloud Ashes, rondleidingen in Belfius Gallery

23 maart 2019 @ 11:00

De Belfius-kunstcollectie is de grootste verzameling van Belgische kunst van het land en brengt de werken samen van uitzonderlijke Belgische kunstenaars. Elk jaar stelt de galerij in de lente GRATIS een nieuwe tentoonstelling voor en opent ze haar deuren voor alle kunstliefhebbers.  Dit jaar is het de 9de editie Want kunst voor iedereen toegankelijk maken, ook dat is onze missie. De lentetentoonstelling 2018 Magma Cloud Ashes onderzoekt de impact en symboliek van drie kleuren die door historici als fundamenteel cultuurhistorisch beschouwd worden: rood, wit en zwart.

Het zijn drie kleuren die aan de aarde ontspringen, net zoals het magma, de wolken en de as: rood, wit en zwart. Sinds mensenheugnis zijn deze drie kleuren, gewonnen uit mineralen en materialen die de eerste pigmenten vormden, de recipiënten van een gloedwolk vol symboliek en gevoelswaarde. Van het palet van de schilders in eeuwenoude grotten, die wit krijt, steenkool en rode aarde gebruikten, tot de eerste chemische fabricageprocessen: geen enkele andere kleur kreeg ooit een vergelijkbare rol toebedeeld in de geschiedenis van de kunst.

Rood is ontegensprekelijk de kleur der kleuren, de eerste waarvan men de fabricage onder de knie kreeg en die lange tijd symbool stond voor rijkdom en macht. En hoewel wit en zwart in de oudheid niet altijd werden gezien als chromatische adjectieven, verwezen ze naar licht en duisternis. Vandaag hebben wit en zwart cultureel en taalkundig de status van volwaardige kleuren, want hun oneindige nuances zijn voor kunstenaars een voorwerp van onderzoek.

Drie zeer contrasterende kleuren die u onderdompelen in hun materiële, overheersende aanwezigheid.  Drie tinten die in de loop van de tijd heterogene interpretaties onthullen. Drie kleuren die krachtige emoties teweegbrengen die representatief zijn voor verschillende culturen. Drie nuances uitgedrukt door kunstenaars als Jan Brueghel, Emile Fabry, James Ensor, Léon Spilliaert, René Magritte, James Ensor, Pierre Alechinsky, Constant Permeke, Alexandra Cool, Hilde van Sumere, Ann Veronica Janssens en Luc Tuymans., dus grrote kunstenaars. Een uitzonderlijke locatie. En grenzeloos Belgisch talent. Belfius Art draagt op deze manier graag bij tot de culturele uitstraling van ons land.

Praktisch

26/01/2019, 11u

23/02/2019, 11u

23/03/2019., 11u

rondleidingen voor mensen met een visuele handicap, met Machteld de Schrijver als gids

inschrijven via Culturama vzw

culturama@telenet.be

0032 569 27 74

De tentoonstelling ‘Magma Cloud Ashes’ is in de Belfius Art Gallery te bewonderen tot einde maart 2019.

Personen zonder beperkingen kunnen zich vooraf inschrijven via link

Gegevens

Datum:
23 maart 2019
Tijd:
11:00

Locatie

Belfius Art Gallery
Share This