Selecteer een pagina

 

De ‘Madonna met Kind’ van Michelangelo Buonarroti is het meest bezochte kunstwerk in Brugge. Dankzij een nieuwe voelstation dat sinds deze week in het museum in de Onze-Lieve-Vrouwekerk is opgesteld, kunnen bezoekers een 3D geprinte versie van het beeld betasten, het koude carraramarmer voelen waaruit het beeld gehouwen werd en het altaar ontdekken waarin het beeld prijkt.

 

Musea Brugge draagt toegankelijkheid hoog in het vaandel. De herinrichting van het Gruuthusemuseum in mei 2019 is hiervan een mooi voorbeeld. De voorwerpen en het verhaal worden er voor slechtziende en blinde bezoekers tot leven gebracht in dertien voelstations. Voor de slechthorende en dove bezoekers werd de audioguide vertaald in Vlaamse gebarentaal en International Sign Language. Het museum kreeg veel lof voor zijn aanpak en werd beloond met de participatieprijs van de Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap.

 

Museumdirecteur Till-Holger Borchert: ,We zijn na de opening van het Gruuthusemuseum de ingeslagen weg rond toegankelijkheid verder ingegaan. Een vader die met zijn slechtziende dochter het O.L.V.-kerk Museum had bezocht om de Michelangelo te bewonderen, bracht ons via mail op de hoogte van zijn teleurstelling dat hij dit beeld niet met zijn dochter kon delen. De herinrichting van het O.L.V.-kerk Museum stond op onze planning en we zijn erg blij dat we ook hier de bril van toegankelijkheid hebben opgezet. Ook blinden en slechtzienden kunnen voortaan dit meesterwerk optimaal ontdekken.’

 

Schepen Nico Blontrock: “Musea Brugge krijgt bezoekers van over de hele wereld over de vloer. Ik kan alleen maar toejuichen dat er ook gedacht wordt aan die bezoekers voor wie het minder evident is om kunst en erfgoed te ervaren. Er staan heel wat grote projecten op stapel, zoals de herinrichting van het Sint-Janshospitaal en de nieuwe tentoonstellingshal. Ook daar zal rekening gehouden worden met toegankelijkheid voor iedereen, want elke bezoeker heeft recht om onze collecties te ontdekken en te beleven”.

 

O.L.V.-kerk Museum: https://www.museabrugge.be/bezoek-onze-musea/onze-musea-en-monumenten/onze-lieve-vrouwekerk

 

Bron: https://www.museabrugge.be/nieuws/een-michelangelo-voor-iedereen, 14 januari 2021