Selecteer een pagina

 Fotograaf met visuele beperking stelt zijn werk tentoon

 

Sint-Gillis-Waas – Fotograaf met visuele beperking stelt zijn werk tentoon in De Route

 

“Geleerd om nooit op te geven”

Bij portretten ziet hij nooit of iemand lachend op de foto staat en de scherpstelling moet hij automatisch doen. Hobbyfotograaf Dirk De Witte heeft namelijk een visuele beperking. Zijn handicap belette hem echter niet om voor deze niet voor de hand liggende hobby te kiezen. “Ik heb namelijk geleerd om nooit op te geven. Met mijn eerste expo wil ik andere mensen met een beperking tonen dat je met doorzettingsvermogen heel wat kan bereiken.”

 

In gemeenschapscentrum De Route kan men de hele maand november en december fraaie foto’s bewonderen van Dirk De Witte (50). Niks aan het werk doet vermoeden dat de maker ervan een opmerkelijke handicap heeft voor een fotograaf. Dirk is namelijk visueel beperkt. Hij werd zelfs blind geboren. “Op latere leeftijd kreeg ik gelukkig wel een deel van mijn zicht terug. Ik ben naar een speciale school voor blinden en slechtzienden gegaan om zo goed mogelijk met die handicap te kunnen leven. Ik heb daarna tien jaar lang thuis gewerkt als rietvlechter tot ik een kans kreeg om bij de gemeentelijke groendienst aan de slag te gaan.”

 

Scherpstelling

Met fotografie is hij al lang bezig. “Het is begonnen toen een oom een oud analoog fototoestel schonk aan mijn ouders. Die hadden er echter geen interesse in. Ik ben ermee aan de slag gegaan en het resultaat bleek behoorlijk goed. Op het containerpark ben ik dan op een dag aan de praat geraakt met een lid van een fotoclub. Ik heb me meteen aangesloten. In het begin wisten ze in de club ook even niet goed hoe ze moesten omgaan met mijn beperking, maar uiteindelijk bleek er voor elk probleem wel een technische oplossing te zijn. Enkel de scherpstelling kan ik niet manueel doen. Bij portretten zie ik ook niet of een persoon lachend op de foto staat. Ik neem altijd voldoende foto’s zodat ik achteraf kan selecteren. Via het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap heb ik een groot computerscherm gekregen en speciale vergrotingssoftware om de foto’s te kunnen bewerken.”

 

Dirk is gepassioneerd door fotografie en wordt regelmatig ook door het OCMW ingezet voor fotoshoots in het woonzorgcentrum. Daarnaast maakt hij ook deel uit van het bestuur van de plaatselijke gehandicaptenvereniging KVG. Hij is trots dat hij nu de kans krijgt om voor het eerst een expo op te zetten met eigen werk. “Ik hoop dat dit een voorbeeld kan zijn voor andere mensen met een beperking. Ik wil hiermee bewijzen dat je heel wat kan bereiken met wat doorzettingsvermogen. Ik heb zelf een handicap maar ik kan niet tegen gepamper. Je zou ervan versteld staan hoeveel hulpmiddelen er tegenwoordig beschikbaar zijn. Een mens met een handicap moet je pas helpen als al die hulpmiddelen uitgeput zijn en geen seconde vroeger. Het is enkel op die manier dat iemand de moed en doorzettingsvermogen vindt om dingen te bereiken die hij zelf nooit voor mogelijk achtte.”

 

De tentoonstelling loopt nog tot eind december in De Route en is te bezoeken tijdens de kantooruren en de openingsuren van de bistro.

 

Kristof PIETERS

 

Bron: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-sint-gillis-waas/-geleerd-om-nooit-op-te-geven-a2963131/, 5 november 2016

 

Foto: Dirk De Witte stelt tot eind december zijn werk tentoon in het gemeenschapscentrum De Route. – Foto Kristof Pieters