Selecteer een pagina

Museum Bos van Aa: Unieke ontdekkingsruimte voor blinden

 

Leuvenaars schenken dennenkegels van 130.000 jaar

Versteende dennenkegels van ongeveer 130.000 jaar oud uit de zandgroeve in Bos van Aa zijn de nieuwste blikvangers in het museum van Heemkring De Semse. Het museum kreeg enkele exemplaren uit de collectie van de Leuvense vereniging Homo et Natura (Hona).

Geert Andries en Stijn Goolaerts van de Leuvense vereniging Hona schonken enkele prachtig bewaarde exemplaren uit hun collectie aan het nieuwe museum. Volgens archeoloog Andries dateren de kegels uit de laatste tussenijstijd.

Geoloog Goolaerts vond ze in de jaren tachtig in de zandgroeve van Bos van Aa. Ze zijn dus meer dan 130.000 jaar oud. Naast de dennenkegels kreeg Heemkring De Semse een fossiel van een loofboomblad, fossiel hout en kwarts.

 

Het Bos van Aa museum is een unieke ontdekkingsruimte voor blinden. Het idee kwam van Marc Spolspoel. “In de meeste natuurhistorische musea mag je niets aanraken”, zegt hij. “Hoe kunnen blinden zich nu een beeld vormen van historische dieren als je ze niet aan de botten kan laten voelen? Daarom laten we hen hier alles aanraken. Bij alle stukken is er ook informatie in brailleschrift. Iemand die kan zien, maakt trouwens vaak fragiele dingen snel kapot. Een blinde zal dat niet snel doen.” (jdw)

 

 

 

Juliaan Deleebeeck & jdw

 

 

 

Museum “Bos van Aa”

Schoolstraat 13/1   1980 Zemst

Tel: 015-620-740

Email: anthoniehellemond@msn.com

 

Bron: Het Nieuwsblad/Regionaal: Leuven-Hageland, Do. 12 Jan. 2017, Pagina 4