Selecteer een pagina

TOEGANKELIJK ROMEINS VERLEDEN

Op woensdag 10 mei 2017 organiseerde het Belgisch Centrum voor Geleidehonden uit Tongeren voor haar kliënten een bezoek aan het Provinciaal Gallo-Romeins Museum, eveneens gevestigd in Tongeren.
Een rondleiding in de ‘Casa Romana’ maakt er ons Romeins verleden toegankelijk voor slechtziende en blinde bezoekers.
Om het bezoek zo aangenaam en overzichtelijk mogelijk te maken werden we ingedeeld per gids in groepjes van 4 tot maximum 5 personen met een visuele beperking met telkens hun geleidehond en een persoonlijke begeleider.
We kregen maquettes, plannen in reliëf en tal van replica’s onder de vingers.
Zo konden we de architectuur en de indeling van een Romeinse stadswoning van circa 150 voor Christus ontdekken. Verder nog voorbeelden van een landelijke woning en boerderij uit onze streken tijdens de Romeinse overheersing. Een reuzengroot stadsplan in reliëf van onze oudste stad Tongeren ontbreekt uiteraard niet.
De maquettes zijn met speciale technieken vervaardigd in een Italiaans atelier. Verder maakten we kennis met werkzaamheden in de keuken en het bereiden van maaltijden in de Romeinse tijd. Ook dat wordt tastbaar gemaakt met replica’s van keukengerei. Er kan gesnuffeld worden aan toenmalig gebruikte keukenkruiden en geproefd van een beker honingwijn. Hedendaags fabricaat uiteraard.
Voor meer info: www.galloromeinsmuseum.be

 

Persoonlijke beoordeling:

Deze aangepaste rondleiding betekent voor de doelgroep een kwaliteitsvolle cultuurhistorische en artistieke meerwaarde.
De gidsen kregen een aangepaste opleiding in verband met omgang met niet-ziende bezoekers. Ook in dat opzet is men meer dan geslaagd.
Rondom de bezienswaardigheden is overal voldoende ruimte gelaten zodat het tactiel bekijken in groep vlot en aangenaam kan verlopen.

 

Julius Schellens
Geleidehondgebruiker.