Selecteer een pagina

 

Het Mu.ZEE in Oostende is de trotse bezitter van een 3D maquette van het schilderij ‘Meisje op de trap’ van Leon Spilliaert. Die wilden we wel eens voelen!

 

De maquette staat permanent naast het schilderij. Ze staat zo opgesteld dat je alles makkelijk kan betasten.

 

De Maquette is even groot als het schilderij. Het stelt een trap voor waarop een meisje zit. Het is heel goed gedaan. De donkere vlakken voelen ruw aan,  de grijze vlakken zijn een beetje minder ruw, de witte vlakken zijn glad. Alles is duidelijk voelbaar.

 

Het meisje op de Maquette heeft duidelijk borsten en een linker arm, terwijl je de borsten op het schilderij niet ziet en de arm bijna ook niet. Het is een interessante vraag of je op het voelbare schilderij moet tonenwat op het echte schilderij niet te zien is, maar je zelf automatisch wel invult.

 

Aan de balie wist men me te vertellen welke beelden mochten wordenbetast. Een beeld van Ensor, gemaakt door Rik Wouters, en in de tentoonstelling nog een beeld met de woll waar je in kom kruipen.

Bij de kinderafdeling stonden poppen die betast mochten worden, dit was interessant omdat de figuren zijn typisch voor Ensor, zoals een figuur met een haringkop, gemaskerde poppen met een haakneus.