Selecteer een pagina

 

De bijzonder sympathieke en getalenteerde beiaardier Tom Van Peer won zopas de belangrijke Prijs Lion-Francout!  Jaarlijks wordt die door deze Stichting uitgereikt aan een blinde persoon die door zijn moed en activiteiten de bezwaren van zijn beperking te boven komt en zich op die manier verdienstelijk maakt voor de maatschappij.  De prijs bedraagt 25 000 Euro.  Dit jaar ondersteunde de Koninklijke Vereniging voor Toren en Beiaard ‘Jef Denyn’ vzw de kandidatuur van Tom.  Tom is zowel pianist, beiaardier en docent beiaardimprovisatie aan onze Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’.

 

De prijs is ingericht om de verdiensten te eren van mensen die 100% blind zijn.  De kandidaturen mogen aangereikt worden door derden.

 

“Tom heeft van kindsbeen een muzikaal talent, en ondanks zijn visuele beperking wist hij zijn talent te ontwikkelen op een letterlijk en figuurlijk hoog niveau.”  Dat zegt schepen van cultuur Björn Siffer die ook verantwoordelijk is voor het beiaardbeleid.

 

“Met veel moed en volharding, gedrevenheid en passie is Tom Van Peer een internationaal gewaardeerde autoriteit geworden in de beiaardwereld..  Zowel als beiaardier en docent!  Hij speelt een belangrijke rol in de uitstraling van onze Mechelse beiaardcultuur…”

 

Tom die van Herentals afkomstig is, is slechtziende van geboorte.  Op zijn negende mislukte een glaucoomoperatie waardoor hij volledig blind is.

 

Tom speelt al van kindsaf piano.  De nu 42-jarige beiaardier studeerde in 1998 af in onze beiaardschool.  Hij werd toen ook laureaat van de eerste Koningin Fabiolawedstrijd.

 

Hij won ook al de SABAM-prijs voor de beste vertolking van hedendaags Belgisch werk.

 

Naast zijn werk in Mechelen is hij eveneens stadsbeiaardier van Lokeren.

 

Door Jan Smets geplaatst op 10 september 2018

 

Bron: http://www.mechelenblogt.be/2018/09/ondanks-visuele-beperking-tilt-tom-van-peer-beiaardkunst-naar-hoog-niveau