Selecteer een pagina

Special Guests tentoonstelling Geraakt.

Blinde kunstenaars exposeren in het Van Abbemuseum Eindhoven.

 

Op 17 november opent de nieuwe tentoonstelling Geraakt in het Van Abbemuseum waarin 28 blinde en slechtziende kunstenaars hun werk exposeren.

Zij lieten zich daarbij inspireren door de collectie van het museum.

De tentoonstelling is onderdeel van het Special Guests programma en is samen met Stichting KUBES tot stand gekomen.

De kunstenaars kregen de opdracht om in een eigen werk te reflecteren en te reageren op een of meerdere objecten in het museum.

Hun visuele beperking verschilt enorm van persoon tot persoon, waardoor ze op hun eigen unieke manier kunst ervaren en maken.

De kunstenaars die hun werk tonen in “Geraakt” geven een tegengeluid op het visuele aspect dat dominant is in het maken en ervaren van kunst.

Er zullen veel voelwerken en beelden te zien zijn die aangeraakt mogen worden. Volgens George Kabel, een van de deelnemende kunstenaars en ambassadeur voor het Special Guests programma in het Van Abbemuseum, voegt ‘kunst op de tast’ iets nieuws toe aan de huidige kunstpresentaties.

Kijken naar kunst creëert automatisch afstand, aanraken brengt de aanschouwer juist dichtbij het werk en bij de kunstenaar. Kabel: “Het beleven van kunst via het zien of de tast met kunstvoorwerpen die op de tast gemaakt zijn, opent een heel ander perspectief. Kunst gemaakt op de tast nodigt de toeschouwer uit zich bezig te houden met een andere wijze van ‘zien’ en een andere visie op het bestaan. Het geeft toegang tot een andere belevingswereld, een andere wereld van kunst, schoonheid en originaliteit.”

 

Deelnemend kunstenaars:

Rafael Arias, Brigitta Blokland, Joan Kuhlman, Berry den Brinker, Adri Hopman, George Kabel, Corrie Balemans, Janneke de Groot, Roger Ravelli, Hans Spreeuw, Ruth Dongor, Marleen Buscop, Jankie van Soest, Liset Neggers, Arend Knot, Els Verhelst, Marianne Poppenk, Riet Verhoeven, Marjanne Geurtsen, Frank ter Beek, Elly Beukelman, Angelique Ten Holter, Leendert Wijtman, McLaurens (Bert Verhagen), Marja van Oers, Bert Vossen, Josee Heemskerk en Joke Clazing.

 

Rondleidingen.

Op zondag 20 en 27 november en zondag 4 december van 14:00 – 16:00 uur geven de blinde/slechtziende kunstenaars samen met onze rondleiders een rondleiding door de tentoonstelling.

Aanmelden kan via de website: https://vanabbemuseum.nl/programma/programma/geraakt/

 

 

Van Abbemuseum

Bezoekadres:

Bilderdijklaan 10

5611 NH Eindhoven

+31 40 238 1000

info@vanabbemuseum.nl

www.vanabbemuseum.nl

Openingstijden:

Dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17.00 uur.

Donderdag van 11:00 tot 21:00 uur.