Selecteer een pagina

Picasso sculpturen

Tentoonstelling in BOZAR Brussel tot5 maart 2017

 

 

De tentoonstelling geeft een goed overzicht van de sculpturen die Picasso gemaakt heeft. Deze zijn minder bekend dan zijn schilderijen, maar zeker ook interessant.

Op 25 januari organiseerde Kunst zonder Zien een rondleiding voor wittestokkers. De inschrijvingen stroomden binnen, in 3 dagen zat de rondleiding vol. Er kunnen slechts 8 wittestokkers met hun begeleider mee.

 

vooraf had ik geïnformeerd of er getast mocht worden. dit kon absoluut niet, ook het personeel van het museum mag de beelden niet aanraken. Er moet speciaal iemand van Parijs komen om iets te verplaatsen of af te stoffen …

De meeste beelden staan op grote sokkels, veelal achter glas. De belichting is goed, een spotlicht staat zo opgesteld dat er schaduwen ontstaan, zo kan ik nog de schaduw van de neus zien.

 

De vroegste beelden zijn nog klassiek, daarna worden de vormen meer een meer ontleed en vervormd, dit is veel moeilijker te beschrijven.

Voor zijn eerste beelden gebruikte Picasso klassieke materialen, klei, plaaster, beton en brons. Later experimenteert hij met hout, metaaldraad, papier, e.d..

Meestal koppen of menselijke figuren die hij vervormt.

Er staat een bronzen beeld dat een absint glas voorstelt dat opengewerkt is, om ook de binnenkant te tonen. Blijkbaar kan je er langs verschillende kanten een gezicht in zien.

Moest iemand een beeld van Picasso in klei kunnen kopiëren, dat we kunnen betasten, dat zou veel duidelijk maken. Het is moeilijk van iets vervormd goed te beschrijven zodat je een duidelijke voorstelling kan maken, dit kan volgens mij alleen door het te betasten.

 

De gids had plasticine bij, zo konden we een deel van het gezicht boetseren, Door deze op een hoopje te gooien krijg je een idee van hoe Picasso een gezicht maakt. Door een metaaldraadje te plooien konden we beter een voorstelling maken van een dergelijk beeld van Picasso.

 

Picasso had veel fantasie, hij zag overal figuren in. zo maakte hij ook assemblages van bestaande voorwerpen. Hiervan is zijn stierenkop het bekendste, de kop is een fietszadel, de hoorns een fietsstuur.

Op hoge leeftijd knipte hij vormen uit papier, die geplooid een driedimensionale vorm krijgen. Een bevriend kunstenaar sneed deze uit metaalplaat in het groot. De gids had een van de figuren uitgeknipt uit papier, en geplooid, net zoals de kunstenaar. Dit was zeer duidelijk.

 

Picasso heeft altijd gespeeld met twee dimensies om te zetten in drie dimensies, en omgekeerd. Zo kunnen veel schilderijen eigenlijk een voorstelling zijn van een sculptuur.

Het was een hele uitdaging voor onze gids Neele om ons de tentoonstelling te laten ervaren. daar is ze zeker in geslaagd!

 

De tentoonstelling is zeer interessant, maar niet goed toegankelijk als je niet kan zien, dus iemand meenemen die goed kan beschrijven!