Selecteer een pagina

Een jaar geleden lanceerden het museum Van Gogh, Amsterdam, Van Gogh op gevoel met steun van het Oogfonds. Een speciaal programma waarin we de kunst van Vincent van Gogh voor het eerst toegankelijk konden maken voor blinden en slechtzienden.

Na het overweldigende succes van het programma, krijgt Van Gogh op gevoel vanaf 25 maart 2016 ook een permanente plek in het museum. Hierdoor kan iedere bezoeker zijn of haar zintuigen prikkelen door aanraking, geur en geluid. Van Goghs Zonnebloemen staat deze keer centraal.

Om aan te raken

Prominent aanwezig is een Relievo van Zonnebloemen: een hoogwaardige 3D reproductie van Van Goghs schilderij. Van Gogh staat bekend om zijn dikke en expressieve verftoets en de Relievo biedt blinde en slechtziende bezoekers de mogelijkheid zijn schilderijen te ervaren door te voelen. Maar ook voor ziende bezoekers is dit een unieke ervaring.

Geur en Muziek

Zonnebloemen zelf hebben niet een erg uitgesproken geur. Geurexpert Jorg Hempenius creëerde daarom speciaal voor het Van Gogh Museum een geur die je het hele schilderij laat beleven: een bloemig, warm en zonnig parfum. Je ervaart het groene van de stengels en het poederige van gele bloemblaadjes. Een van de (geheime) ingrediënten hiervoor is kamille.

Sounddesigner Aline Bruijns en componist Roel Slootman vertaalden het schilderij naar een compositie van geluid en muziek. Zij interpreteerden het als een levenscyclus; Van Gogh schilderde de zonnebloemen in verschillende (levens)fasen, samen in één vaas. Je hoort in hun muziekstuk het ontluiken, de volle bloei en de dood van de zonnebloemen.

Met een eigen groep

De tien data voor het reguliere Van Gogh op gevoel-programma zijn voor 2016 al helemaal volgeboekt. Het is nu ook mogelijk om Van Gogh op gevoel te boeken met een eigen groep van maximaal 10 personen (waarvan twee begeleiders). De kosten voor dit programma zijn € 100, exclusief entree, en duurt ongeveer twee uur. Entree tot het museum kost €17 per persoon. Begeleiders kunnen gratis naar binnen, net als bezoekers met een Museumkaart.

Aanmelden kan via: reserveringen@vangoghmuseum.nl