Selecteer een pagina

Kathleen Walleyn

Vogel

Tijdens de lockdown werd ik op een ochtend wakker met het idee elke dag een vogel te boetseren. En ik deed het. Veertig vogels ontstonden in en door mijn handen.

In de herfst stelde ik ze ten toon in een ruwbouw loft, samen met houtskooltekeningen.

Ik ben ‘legaal blind’ zoals ze dat zeggen, ik zie enkel nog licht en donker en felle contrasten in een veld vol blinde vlekken.

Hoe doe je dat dan vragen de mensen mij,…

Sinds mijn diagnose ben ik beginnen zoeken hoe ik me kon blijven creatief uitdrukken zonder te kunnen zien wat op papier komt en hoe een vorm iets uitstraalt.

Klei kan je voelen, klei zet zich naar je handen. In mijn handen stroomt wat ik wil uitdrukken. Ik denk er niet zo veel bij na, laat mijn handen werken. Op deze manier ontstond een eigen boetseerstijl.

Het is een proces van me vrij maken geworden. Me vrij maken van hoe iets er zou moeten uitzien, van een idee over goed of slecht werk. Ik leerde opnieuw boetseren en tekenen als een kleuter, onbedacht, zonder me te vergelijken, zonder normen. Daarnaast leerde ik tastend waarnemen. Opgezette vogels, speelgoeddieren,… Ik probeer lijnen en vormen als een beweging te onthouden om ze daarna op papier te zetten.

Ik beweeg op papier.

Vogel

Soms werk ik op een magneetplaat omdat niet elke dier in één vlotte beweging kan weergegeven worden. Dan oriënteer ik me op een magneetje dat ik aan het begin zet. Op die manier, heel snel, maak ik vele tekeningen tot het dier zich als een bewegend lijnenspel verinnerlijkt heeft. Daarna teken ik in een flow wat mijn hand zich herinnert. Als er geen gedachten meer aan te pas komen weet ik dat er veel kans is dat het een krachtige tekening is.

“Vogel-vrij”staat niet alleen voor de vele vogels die ik boetseerde en de vele impressies van vogels op papier. Het staat voor het toelaten van een vrije manier om jezelf uit te drukken, het loslaten van remmingen omdat je niet visueel kan controleren wat het resultaat is. Je handen de vrijheid geven hun eigen taal vorm te geven en te vertrouwen op een flow die veel meer mogelijkheden in zich draagt  dan we kunnen bedenken.

Vogel