Selecteer een pagina

Hoe kan je van kunst genieten als je deze niet kan zien?

Dit kan u zelf ervaren. Een gids neemt u mee in een donkere ruimte waar een kunstwerk geëxposeerd is. Dit kan u natuurlijk niet zien, uw handen zullen uw ogen zijn. Door het beeld te betasten krijgt het stilaan vorm. De gids begeleidt u hierbij. Zij zorgt er ook voor dat u veilig weer buiten raakt.

Een beeld waarnemen met je handen is een heel andere ervaring dan met je ogen. Je “ziet” andere dingen zoals het materiaal, glooiingen,de temperatuur, ruwheid van de huid, … Het is een tragere waarneming, en dus intenser.

Achteraf mag u het beeld niet in het licht zien, omdat dan de ervaring van het voelen verdrongen wordt door wat u de “juiste” waarneming vindt, het zien. Iemand die blind is, kan ook niet even het licht aansteken.

Het kijken naar een beeldhouwwerk is vluchtig, je loopt langs een beeld. Pas als iets je intrigeert, blijf je staan of loop je er rond om alle kanten te bekijken. Het beeld dat op je netvlies blijft hangen is geen volledig juiste weergave.

Is het betasten een gelijkwaardige ervaring?

Kan u zich gemakkelijk een beeld vormen van wat u voelt? Bij de ene mens lukt dat heel goed, anderen hebben meer tijd nodig.

Groepjes van max 5 personen zijn toegelaten. Als er meer dan 10 handen tegelijk op een kunstwerk  zijn, voel je nog alleen handen.

Het is belangrijk dat u geen lichtgevende dingen meeneemt, zoals gsm, horloge, … omdat bij het kleinste licht, u veel meer kan zien dan u denkt.

Claustrofobie

Angst in het donker wordt meestal vergeten als je aan het bevoelen gaat. Als je twijfelt, vraag dan een aparte gidsbeurt, Je kan altijd vragen voortijdig de ruimte te verlaten.