Selecteer een pagina

Deze zomer wil de regionale tv West Vlaanderen, Focus tv en W tv,en toerisme Brugge, Lissewege in de kijker zetten. dit door een tiental locals aan het woord te laten. Omdat ik zowat het gezicht van tvaartje ben, ben ik ook een local in Lissewege, ook al woon ik in Antwerpen …

Bekijk hieronder het filmpje van focus tv

Lees het artikel in Magazine Lissewege – Zeebrugge

Tonia in den Kleef, blinde kunstenares

”t Vaartje is een geweldige plek. Al jaren ben ik de hele zomer aan de slag in dit kunstzinnige ontmoetingscentrum voor blinden en slechtzienden, en iedereen die creatief wil zijn.

Ik ben er beland omdat ze er een donkere ruimte wilden installeren waar zienden een kunstwerk konden voelen en ervaren wat wij, de blinden en slechtzienden, ervaren. En dat had ik voor Beaufort al eerder gedaan. De reacties waren heel positief, want zo’n beeld uitvoerig aanraken, iets wat meestal verboden is, is een heel intense kunstervaring. Anders, maar niet perse minder.

En zo ben ik blijven plakken in ’t Vaartje. Ik was altijd al een kunstfan, maar pas door hier de werken van slechtzienden te ontdekken, ben ik zelf aan de slag gegaan. Want als zij het kunnen, dan ik ook. Door ’t Vaartje heb ik zelf de stap naar de academie durven zetten. Ondertussen heb ik een eigen website en geef ik advies aan musea die hun plek toegankelijker willen maken voor blinden en slechtzienden.

Je mag gerust stellen dat Lissewege mijn leven een nieuwe wending heeft gegeven. Hier hangt ook echt iets in de lucht. Mensen praten nog met elkaar en als je je op een terrasje installeert, geraak je onmiddellijk in gesprek. Geen plek geschikter dus om wat positieve energie bij te tanken!’

Sophie Allegaert