Selecteer een pagina

Basel, zwitserland

 

We wilden eens een ander luchtje opsnuiven, en trokken naar Basel in Zwitserland. Dit is een mooie stad, het centrum is autovrij, het openbaar vervoer is Zwitsers degelijk, Als we in Belgie 7 minuten wachten op een tram, dan is die snel, in Zwitserland word je na 5 minuten al ongerust of er niets gebeurd is …

Er zijn wel 34 musea in Basel, wij deden er slechts 6 op 3 dagen.

Er is een indrukwekkende collectie, vooral moderne kunst te zien. Met de nadruk op ‘zien’. De musea zijn niet blind-vriendelijk, je mag nergens iets betasten. Er worden wel rondleidingen (in het Duits) gegeven. Dus als je er dan net bent, en je Duits dit toelaat, is dit het proberen waard. Ook in de beeldentuin is tasten een taboe.

Zelfs wijzen of met je hand 15 cm hoger om de vorm van een beeld tonen, wordt met argusogen bekeken.

De grote uitzondering is het Sculture museum. Hier vind je de hele Griekse mythologie in beeld. Alle plaasteren replica’s die je mag betasten. Zeer interessant. Alle tempels van het acropolis van Athene staan er in maquette. Griekse vazen achter glas zijn niet toegankelijk, een vaas, uit de oudheid mag je wel met je handen ontdekken.

 

In het Tingeli museum staan zijn beroemde mobiles die bewegen, geluid maken en soms zelfs muziek.

 

Ik heb 2 woorden Duits bijgeleerd: ‘nichts beruren’

Dit klinkt misschien wat negatief, maar de musea zijn echt wel de moeite als je iemand bij je hebt die wat kan beschrijven.

http://www.kunstmuseumbasel.ch/en/home/

http://www.kunstmuseumbasel.ch/en/the-kunstmuseum-basel/gegenwart/

http://www.tinguely.ch/en.html

http://www.fondationbeyeler.ch/en/Info

http://www.skulpturhalle.ch/

De skulpturenhalle heeft geen Engelse versie vrees ik