Selecteer een pagina

Hoe toegankelijk is het Museum aan de stroom MAS, Antwerpen?

 

Vriend Nick vond op de website van het MAS, dat er voorzieningen zijn voor blinde en slechtziende mensen. Ik moest lang zoeken voor ik deze vond op de website. We wilden deze aanpassingen wel eens uittesten. vriend Dirk wilde graag dit museum bezoeken en was kandidaat om mee te testen.

het gebouw van het MAS

 

Op de site staat een gedetaileerde wegbeschrijving vanaf de bushalte naar het museum. de bus stopte echter op een andere plek, dus de beschrijving klopte uiteraard niet. Maar het was toch niet moeilijk de weg te vinden.

 

aan de balie vroegen we de zak met voorwerpen, samengesteld voor wittestokkers. een van de twee vriendelijke vrouwen wist wat we bedoelden. Een speciale audiotoer was beschikbaar op cd en op mini sd-kaart. Deze pasten echter niet in mijn Daisyspeler. een adapter zou handig zijn.

In de zak zat een maquette van het gebouw, een medailon en een hand, en een mapje met meer info over wat er voor blinden voorzien is. de maquette van het gebouw is zeer goed, een duidelijke ondersteuning van de uitleg. Er is goedkoop materiaal gebruikt, didactisch materiaal hoeft niet duur te zijn.

In de muren en de vloer van het gebouw zijn handen en medaillons verwerkt, van elk zat een exemplaar in de zak, dat was leuk. Deze dingen hebben we in de hal betast en weer teruggegeven

 

Rond het gebouw loopt een spiraal naar boven, telkens een in een volgende hoek neem je de roltrap naar de volgende verdieping. een heel tof idee.

Omdat ik mijn geleidehond bij heb, kan ik echter de roltrappen niet gebruiken. Om de lift te nemen moet je iemand met een badge aanspreken die een medewerker oproept die meegaat met de lift. Dit is omdat de liften in het midden van het gebouw zijn, waar je als bezoeker niet mag komen.

 

De scheepvaart

Hier wordt het leven aan de haven voorgesteld, van vroeger en nu.

er staan o.a. maquettes van oude schepen. Deze mag je niet betasten. volgens onze papieren zijn er 2 tastbare modellen die de suppoost voor je uitstalt. Zij was niet op de hoogte, maar nam direct contact op met een collega die haar informeerde. Ze haalde een chinees schip en een tweemaster uit.

Een overzicht van de mogelijkheden voor wittestokkers per afdeling zou heel handig zijn.

Je kan verschillende specerijen ruiken en een tekst in het latijn beluisteren. De grote werktuigen mochten betast worden, dit stond verscholen in de tekst. Mijn vriend zag dit pas nadat hij alles eerst beschreven had

Het overige deel van de tentoonstelling kan je begeleider beschrijven of kan je horen op de audiotoer.

 

Afdeling macht

Deze ruimten zijn heel donker, de meeste voorwerpen zijn verlicht, zwarte zwaarden hangen aan een zwarte muur, zodat je, ook als goed ziende  amper kan zien dat er iets aanhangt. Weinig uitleg. Hier mocht niets betast worden. Spijtig, vele voorwerpen en kunstwerken komen zeker in aanmerking om betast te worden zonder problemen. We moeten de mensen nog meer overtuigen wat een enorme meerwaarde het tactiel waarnemen is om te begrijpen wat deze dingen vertellen.

 

tijdelijke tentoonstelling ‘boedha en de mind

Bij deze tijdelijke tentoonstelling waren er geen aanpassingen voorzien. De prrenten waren klein.

Omdat het overal zo donker is, had mijn vriend het moeilijk om de tekst te lezen.

 

De MAS toer

Ik heb achteraf de audiotoer beluisterd. Deze geeft goede informatie over de verschillende afdelingen, verscheidene  voorwerpen worden kort beschreven en toegelicht.

Het is spijtig dat hier niet vermeld wordt wat de andere voorzieningen zijn dat er een maquette van het gebouw bestaat, wat je mag betasten in de verschillende afdelingen. . In de afdeling scheepvaart kan je 2 maquettes van schepen betasten. Dit op vraag aan de suppoost. Dit wordt echter niet vermeld in de audiotoer.