Selecteer een pagina

Een kunstcollectie die je niet alleen kan zien, maar ook kan ruiken, voelen en horen. ‘Dwarsverbanden in de collectie van het Van Abbemuseum’ wil bezoekers kunst op een andere manier laten ervaren.

 

Over vijf verdiepingen zijn 120 kunstwerken uitstrekt in het museum. In elke zaal hebben verschillende kunstwerken een soort upgrade gekregen. De kunstwerken zijn verrijkt met onder andere braille, geurinterpretaties, voeltekeningen, geluid en reliëf. “Het maakt de tentoonstelling toegankelijk voor een grotere diversiteit aan bezoekers, waaronder blinden, doven en rolstoelgebruikers”, begint Neeltje van Gool, communicatie Van Abbemuseum. “Daarbij verrijkt ieders kunstervaring, ook van mensen die wel alle zintuigen kunnen gebruiken.”

 

Als je aan tien mensen vraagt om een beschrijving van een kunstobject, dan krijg je ook tien verschillende antwoorden. Nu kan ik het met mijn eigen zintuigen ervaren. – George Kabel

 

Bekijk de video

George Kabel is vanaf zijn 30ste blind. Doordat hij wel een zichtbare periode heeft gehad, kan hij alle kleuren en vormen zich nog wel voor de geest halen. Hij gaat graag naar een museum, maar dat als visueel beperkt persoon toch vaak lastig: “Dan krijg je alleen maar een beschrijving. En als je aan tien mensen vraagt om een beschrijving van een kunstobject, dan krijg je ook tien verschillende antwoorden. Het is heel fijn dat ik nu met mijn eigen zintuigen alle kunst kan ervaren.”

 

Dwarsverbanden is de eerste volledig multizintuiglijke collectiepresentatie van Nederland van zo’n groot formaat. Vijf mediatours gidsen de bezoekers door het museum.  De Introductie Tour en de Familie Tour zijn erg toegankelijk, daarnaast is er de Lichamelijke Ontmoetingen Tour, de Liefdesbrieven Tour en de Breder Verhaal Tour. Bezoekers kunnen gratis gebruik maken van de tours door de app Smartify te downloaden op hun smartphone.

 

De collectie is nog tot en met eind 2024 te bekijken.

 

Tim Vellinger

 

Bron: https://studio040.nl/nieuws/artikel/kunst-voor-alle-zintuigen-in-het-van-abbemuseum, 17 september 2021