Selecteer een pagina

 

Beeldhouwer werkt maanden aan ‘De parabel der blinden’… voor blinden

 

Zemst – Norbert Bauwens is een kunstenaar die houdt van een uitdaging en graag de norm doorbreekt. Dat ontdekte de Zemstenaar tijdens de Kunstenaarsroute, waar hij twee reliëfschilderijen voorstelde, gesneden in hout zodat ook blinden zijn werk kunnen vatten.

Geef Norbert Bauwens uit Hofstade een degelijk stuk hout en hij maakt er iets unieks van. De 74-jarige houtbewerker is al jaren een gedreven kunstenaar en kwam eerder dit jaar in de belangstelling voor een beeldhouwwerk dat momenteel prijkt aan het koorgestoelte van de Mechelse Sint-Romboutskathedraal.

 

Zo’n dertig jaar geleden werden daar immers vijftien heiligenbeeldjes, gemaakt in 1859 en 1860, gestolen uit het neogotische koorgestoelte van de Mechelse kathedraal. Enkelen verdwenen voorgoed en konden nooit nagemaakt worden. Norbert ging de uitdaging aan en werkte drie maanden minutieus aan een de beeltenis van de verdwenen ‘Heilige Monnik’.

 

Het eindresultaat deed de Kerkfabriek pal achterovervallen. Het werk werd meteen geïnstalleerd in het koorgestoelte van de kathedraal.

 

Tijdens de Kunstenaarsroute in Zemst wierp hij opnieuw hoge ogen met zijn reliëfschilderij ‘De parabel der blinden’, gebaseerd op het schilderij van Pieter Bruegel de Oude gemaakt rond 1568.

 

’De parabel der blinden’ toont op treffende wijze de verschillende fasen van een valbeweging van een groep blinden. Blinden konden het werk van de Brabantse meester-schilder echter nooit waarnemen. Tot houtsnijder Norbert Bauwens er een houten beeldhouwwerk van maakte.

 

Toeval

 

Dankzij deze replica kunnen blinden na vele eeuwen eindelijk kennis maken met het werk van Bruegel de Oude.

 

Toch berust het hele verhaal op een toeval. “Ik was destijds gefascineerd door ‘kunstdoosjes’ waarbij je de deurtjes kon openen, waarna zich vervolgens een 3D-kunstwerk ontplooide”, zegt Bauwens.

 

“Ik wilde ook zo’n 3D-kunstwerk maken. Geen beeldhouwwerk waar je kan omlopen, maar een schilderij uit hout met een diep reliëf. Uiteindelijk duurde het negen maanden om de houten replica na te maken.”

 

“Tijdens het houwen, herinnerde ik me dat er ooit een bus blinden halthield op een tentoonstelling van mij. Het was het meest dankbare publiek ooit. Ze namen elk werk in zich op door te voelen, te wrijven, te strelen. Dat is waarom ik kunst maak.”

 

“Tijdens het houwen aan het houten schilderij, daagde het Bauwens dat dit werk prima geschikt zou zijn voor blinden. “Vandaar dat ik besloot om nog gedetailleerder en met dieper reliëf te werken. Het eindresultaat hoort op te hangen aan een muur. Het oogt mooi maar je kan er ook aan voelen en de kunst zo opnemen.”

 

Norbert maakte uiteindelijk twee reliëfschilderijen die hij ter beschikking stelt voor tentoonstellingen. Enkele kunstliefhebbers deden ook al een bod op Bauwens’ werk. “Maar het ene werk is voor mijn zoon. ‘De parabel der blinden’ doe ik niet weg voor minder dan 15.000 euro.”

 

Dieter De Beus

 

Bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160916_02471904, 17 september 2016

__._,_.___

View attachments on the web

Posted by: “Kim Bols” <kim_bols@skynet.be>

Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (1)

Check out the automatic photo album with 2 photo(s) from this topic.

Have you tried the highest rated email app?

With 4.5 stars in iTunes, the Yahoo Mail app is the highest rated email app on the market. What are you waiting for? Now you can access all your inboxes (Gmail, Outlook, AOL and more) in one place. Never delete an email again with 1000GB of free cloud storage.

– Inschrijven: visuelehandicap-subscribe@yahoogroups.com
– Uitschrijven: visuelehandicap-unsubscribe@yahoogroups.com
– No mail (geen e-mails ontvangen): visuelehandicap-nomail@yahoogroups.com
– Digest (1 mail met alle mails van de voorbije dag daarin): visuelehandicap-digest@yahoogroups.com
– No mail of digest opzeggen: visuelehandicap-normal@yahoogroups.com
– Contact opnemen met de lijsteigenaar: visuelehandicap-owner@yahoogroups.com
– Berichten posten als je ingeschreven bent: visuelehandicap@yahoogroups.com
– Website op Yahoogroups: https://groups.yahoo.com/neo/groups/visuelehandicap/info

Alle info rond blinde & slechtziende personen (visuele handicap):

* Website: http://www.visuelehandicap.be
* Facebook: https://www.facebook.com/blindenenslechtzienden
* Twitter: https://twitter.com/visuelehandicap

Visit Your Group

 

.

__,_._,___