Selecteer een pagina

 

Sinds kortkunnen bezoekers in het MSK Gent ook met hun handen aan kunst komen. Voor ‘Het goede huis’ (1926) van de Belgische kunstenaar Gustave De Smet lanceert het museum een eerste voelplaat permanent in de vaste collectie. Dankzij deze voelplaat kan de blinde of slechtziende bezoeker zich een beeld vormen van het schilderij. In de toekomst zal het museum verder investeren in zulke voelplaten, zodat ook blinde en slechtziende bezoekers enkele topstukken uit de collectie kunnen ontdekken.

Zie de reportage van VRT

 

Het MSK Gent organiseert al jaren activiteiten waarbij blinden en slechtzienden kunnen kennismaken met de collectie of met een tijdelijke tentoonstelling. Gespecialiseerde gidsen geven dan een rondleiding met zelf ontwikkelde voelelementen zoals reliëfkaartjes. Vorig jaar werd dit aanbod een maandelijks gebeuren, waarbij ook echt gewerkt wordt in het museumatelier. Daar gaan de blinden en slechtzienden bijvoorbeeld aan het tekenen, boetseren of maken ze collages. Op die manier wil het museum zoveel mogelijk drempels wegwerken in het beleven van kunst.

 

De voelplaat is vervaardigd uit polyurethaan hars, 3D-gefreesd. Deze werd ontwikkeld door Rémy Closset, die al meer dan 10 jaar actief is in het toegankelijk maken van musea voor blinden. Hij doet dit vanuit zijn eigen visuele beperking. Deze biedt hem, zoals hij zelf zegt, ‘inside’-ervaring met hoe hij kunst op de beste manier kan omzetten in tactiele toepassingen. Hij werkte hiervoor al nauw samen met 10 musea in Frankrijk en België.

 

De plaat biedt meteen ook voor andere museumbezoekers een extra manier om met de collectie in interactie te gaan. Want wie wil nu niet eens aan een kunstwerk kunnen voelen?

 

Contact

  • Nora De Wit, publiekswerking MSK, tel. 09 323 67 32, e-mail nora.dewit@stad.gent
  • Karen Rodts, communicatie MSK, tel. 09 323 67 80, e-mail karen.rodts@stad.gent

Bron