Selecteer een pagina

Schmalzigaug en het kookboek van het futurisme

 

Het begon goed, toen ik twee maanden geleden deze uitstap organiseerde, kon ik niet vermoeden dat de NMBS die dag werken plande aan de sporen tussen Gent en Brugge. de aangepaste uurregeling vertrouwde ik niet echt, als ervaren treinreiziger. Met de nodige overstappen lukte het al bij al nog goed voor iedereen op tijd in Oostende aan te komen. Of toch bijna … een kapotte tram vertraagde de reis van Bart, pechvogel van de dag.

 

Na een wandeling langs de jachthaven werden we warm onthaald in brasserie Spilliaert. Waar een lekkere lunch met kabeljauw klaar stond.

 

Leen, onze gids nam ons mee in de tentoonstelling over Schmalzigaug en het futurisme. Hier worden veel werken van Jules Schmalzigaug samengebracht, voor de eerste keer. Het futurisme wil beweging vastleggen in een schilderij, wat niet eenvoudig is. Hoe stel je een auto voor die aan volle snelheid passeert? De eerste schilderijen en tekeningen zijn nog redelijk figuratief,later lijken de schilderijen abstract. Het wordt moeilijker iets te herkennen, wervelende lijnen en streepjes, geven goed de beweging weer, maar wat er beweegt, daar heb je soms het raden naar. Stel je een balzaal voor, van boven af gezien, in volle actie, wervelende dansende jurken, armen en benen.

 

Het futurisme wil naast beweging, ook de achterkant en binnenkant van het voorgestelde tonen. buccioni en marinetti waren de spilfiguren in Italië. Omdat het fascisme niet ver weg was van deze beweging, is deze minder bekend gebleven.

 

Leen, onze gids, is zeer enthousiast en zoekt steeds hoe wittestokkers het meest uit hun bezoek halen. Ze toonde ons enkele sculpturen. Een beeld was net de vorige dag weggehaald, We moesten het dan maar doen met een verbale beschrijving :-). Vroeger richtte het MuZee zich meer op sculpturen, die we meestal mochten betasten. Met de nieuwe directie ligt de focus meer op schilderkunst.

Gelukkig waren de buien net over zodat we droog het station van Oostende bereikten. De groep zwermde weer uit naar eigen huis soms via 3 treinen.

 

De Tentoonstelling loopt nog tot 5 maart 2017 in MuZee Oostende.