Selecteer een pagina

Het Nederlands Toneel Gent lanceert een “theatertablet” waardoor mensen met een auditieve of visuele beperking een theatervoorstelling beter kunnen volgen.  De tablet toont tijdens de voorstelling filmpjes in gebarentaal voor mensen met een auditieve beperking of laat via een hoofdtelefoon een audiodescriptie horen voor mensen met een visuele beperking.

 

Op 5  maart 20 wordt de theatertablet voor het eerst gebruikt in NTGent, tijdens de voorstelling “Compassie”. Mensen met een auditieve of visuele beperking krijgen hulp via een app op een tablet die tijdens de voorstelling voor hen wordt bediend.

 

Bij elke voorstelling mogelijk

Dankzij de theatertablet wordt theater voor mensen met een beperking toegankelijker. “Voordien stond er af en toe een doventolk op scène of was er soms via een hoofdtelefoon audiodescriptie te horen, maar dat ging telkens om een bepaalde datum. Dankzij de tablet zorgen we voor toegankelijker theater tijdens élke voorstelling. Zo kunnen mensen kiezen wanneer ze komen kijken”, zegt Saartje Cauwenbergh van NT Gent

 

Automatisch

De filmpjes en audio die te zien en te horen zijn, werden vooraf opgenomen. Een technische verantwoordelijke bedient de tablets tijdens de voorstelling. Zo kan alles perfect gesynchroniseerd worden met het ritme van de acteurs die op scène staan. Cauwenbergh: “Je hoeft eigenlijk alleen maar te kijken naar wat er op de tablet verschijnt of te luisteren naar wat je kan horen. Alles gebeurt automatisch!”

 

Amélie Outters, Astrid Vlaeminck

 

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/04/ntgent-lanceert-tablet-om-theater-toegankelijker-te-maken-voor-m, 4 maart 2020