Selecteer een pagina

Hoe zorg je voor een inclusieve museumervaring? Op donderdag 3 juni organiseerde de Oogvereniging een webinar met onder andere Marcus Dickey Horley (Tate Modern en Tate Britain, Londen) en Sandra ter Mijtelen (Verzetsmuseum Amsterdam).

 

PROGRAMMA

 

Tijdens het webinar waren er presentaties van:

 

Marcus Dickey Horley (Curator of Public Programmes Tate Modern en Tate Britain)

 

Tate Modern en Tate Britain voorzien in een breed aanbod voor blinde en slechtziende bezoekers. De meeste bezoekers met een visuele beperking komen zelfstandig naar het museum. Er zijn weliswaar vaak, maar niet dagelijks speciale evenementen voor deze doelgroep.

 

Sandra ter Mijtelen (Hoofd educatie en toegankelijkheid Verzetsmuseum Amsterdam)

 

Verzetsmuseum Amsterdam streeft ernaar dat blinden/slechtzienden en doven/slechthorenden het museum zelfstandig kunnen bezoeken en een soortgelijke ervaring hebben als andere bezoekers. De do’s en don’ts worden besproken.

 

Marianne Poppenk (bestuurslid Stichting KUBES en kunstenares)

 

Marianne Poppenk is bestuurslid van Stichting KUBES (Kunst en Cultuur voor Blinden en Slechtzienden). KUBES is in de loop der jaren bij vele musea betrokken geweest om de toegankelijkheid te verbeteren. Als ervaringsdeskundige met een visuele beperking heeft ze verder verschillende opstellingen in het Verzetsmuseum mogen testen. Daarnaast zal ze een internationaal voorbeeld met ons delen van een museum dat met recht volledig inclusief mag worden genoemd.

 

Luuk-Jan Boon (directeur Oogvereniging)

https://youtu.be/S5XQ1wurczA