Selecteer een pagina

Naast de Sint-Baafskathedraal staat sinds kort een voelmaquette voor blinden. Die is van de hand van de Drongense kunstenaar MaRf (70). “Ik heb er anderhalf jaar aan gewerkt”, vertelt hij.

 

“We hadden eerst gedacht om met een drone een luchtopname te maken en dan een moeder­maquette te printen in 3D. Maar dat bleek veel te duur.” Dus heeft MaRf die basismaquette gemaakt van aaneengelijmde stukken polystyreen op basis van plannen van de kathedraal. Daar liet hij dan een bronzen ‘eindbeeld’ van gieten.

 

“Het voorbeeld was een dergelijke voelmaquette van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen, maar de mijne is fijner. Ik heb daarvoor aan blinden gevraagd hoe fijn ik in detail kon gaan”, zegt de geboren Oostendenaar die na zijn ingenieursstudies in Gent bleef hangen en in een labo van Siemens werkte. Na zijn uren volgde MaRf keramieklessen bij Carmen Dionyse. “Die combinatie maakte wellicht dat ik zo geschikt ben voor een technologisch moeilijke taak als deze voelmaquette.”

 

Het idee voor de mini-Sint-Baafskathedraal is al meer dan tien jaar oud. “Destijds vroeg de Lions Club al eens wie zo’n voelmaquette kon maken. Ik was een van de geïnteresseerden, maar uiteindelijk werd toen niet het nodige geld gevonden. Naar aanleiding van het nieuwe bezoekerscentrum polste ik opnieuw en nu kwam het er wel van.”

 

MaRf is niet aan zijn proefstuk toe in het Gentse straatbeeld. Onder meer het monument voor de Verdwenen Personen aan het Gravensteen is van zijn hand, net als een recent beeldje van de Zonneschilder bij Baarle-Veer. (bm)

 

Bron: 08-04-2021 Het Nieuwsblad – Regionaal – Bm – Pagina 2